VODOINSTALATERI
VODO-KAP

Brzi, kvalitetni, povoljni!

Savjeti

U ovoj rubrici vodoinstalateri Vodo-Kap će vam dati par savjeta kako da sami uklonite kvar bez poziva vodoinstalatera.

Perlatori

Pojavio se problem sa slabim mlazom vode iz vaše pipe i smatrate da vjerovatno nešto nije u redu sa ventilom, no prije nego pozovete majstora odvrnite perlatot i provijerite da li ima nečistoća ili se radi o kamencu koji se ulovio na mrežicu. Kamenac očistite na način da perlator koji ste odvrnuli bez gumice stavite u čašicu sa octom i tako ostavite par sati,nakon toga s laganim struganjem vrhom noža otklonite ostatak kamenca te nazad sa gumicom vratite perlator na njegovo mjesto.

Vodokotlić

Primjetili ste da vam se voda neprestano sljeva u školjku iz vodokotlića. Provjerite dali se je mehanizam na poklopcu vratio u svoje ležište ako je to uzrok curenju vode stisnite lagano mehanizam rukom i voda će prestati teći.

Kada

Susjed ispod vašeg stana se žali kako se na njegovom stropu ispod vaše kupaone pojavila voda. U ovom slučaju bi moglo biti više razloga, no spomenuti ćemo jedan od njih. Vrlo često po rubovima kade dotrajali silikon ili fuga se naprosto odvoji od kade i pri tuširanju voda se zavuče u te pore te procuri u prostor ispod kade, te Vam na vrata dovede ljutitog susjeda. Skinete li vratašca ili masku sa kade uvidjet čete da je to upravo tako. Sljedeće što ćete učiniti je da skalpelom ili oštrim nožem skinete stari silikon ili fugu, dobro očistite i posušite te zasilikonirate rubove kade i dobro susjedski odnosi se mogu nastaviti.

Zaštopani odvodi

Pri svakodnevnom jutarnjem umivanju ili možda kod tuširanja, a vrlo često i kod pranja suđa dogodilo vam se da voda ne oti e onako kako bi trebala. Vaš odvod je zaštopan i prvo što vam pada na pamet je pozvati vodoinstalatera. Pokušaćemo vam na ovaj način dati savjet kako da si sami pomognete. Na gornjem djelu sudopera, umivaonika ili kade najčešće se nalazi još jedan otvor kojeg mi vodoinstalateri nazimamo iber-lauf, njega mokrom krpom zatvorite tako da nema protok zraka te sa drugom rukom u kojoj vam je guma za odštopavanje potiskujte na donji otvor te ćete na taj način stvarajući zračni vakum i odštopati Vaš odvod uz napomenu da u koritu pri odštopavanju mora biti vode.

Sifon

Sifoni od kade,umivaonika ili sudopera ponekad znaju popustiti na svojim spojevima iz razloga što se u njima stalno mjenja temperatura toplo-hladno te počnu kapati i stvarati vam probleme. Uhvatite maticu sifona na kojoj ste primijetili da se pojavljuje voda te zaokrenite u desno dokle ide i na taj način ćete zategnuti maticu i spriječiti daljnje kapanje.

Veš mašina / Perilica suđa

Stavili ste veš u veš-mašinu ili suđe u perilicu suđa i zatim uključili, no primjećujete da mašina ne uzima vodu. Odvrnite maticu cijevi sa pipe i provjerite dali ima vode na pipi, ako je to uredu odvrnite i drugu maticu cijevi koja se nalazi na mašini i provjerite dali su spojevi cijevi čisti i prohodni. Nakon što ste očistili spojeve vratite cijev nazad na pipu i mašinu i vaš problem je riješen.

Radijatori

Nakon što ste se smrznuli vani jedva ste dočekali da uđete u svoj topli dom no međutim evo problema,radijator ne grije. Ozračite svoj radijator i provjerite na bojleru dali u sistemu ima dovoljno vode.